Wat is een bloedwaardentest?

bloedwaardentest onderzoek

Een bloedwaardentest is een test waarbij er een aantal kleine hoeveelheden bloed wordt afgenomen om te testen. In overleg met je huisarts kan je aangeven waar je je graag op wil laten testen. Sommige mensen willen namelijk alleen hun vitamines en mineralen checken, terwijl anderen juist alles laten doen.

In een lab wordt je bloed onderzocht en kan je na een paar dagen bellen naar je huisarts die je dan de uitslag geeft. Ze houden zich hier aan strenge regels. Als ergens een van je bloedwaarden niet in orde is, zal de huisarts of assistente je gelijk advies geven over wat je het beste kan doen. Soms is het namelijk verstandig om nog op bezoek te gaan voor extra onderzoek, maar soms kan je ook gewoon wat supplementen nemen om het tekort aan te vullen.

Je hart en bloedvaten zijn de levenslijn van je lichaam. Samen zorgen ze ervoor dat al je cellen voorzien worden...
€24,95 eenmalig

Hoe vaak moet ik een bloedonderzoek laten doen?

Wanneer je een bloedonderzoek laat doen, krijg je een beeld van hoe je bloed er op dat moment uit ziet. In de meeste gevallen is dit redelijk stabiel, en is één keer per jaar testen voldoende. Er zijn echter ook andere momenten waarop je een bloedwaardentest het beste wat vaker kan uitvoeren, zoals:

1. Wanneer je je dieet aanpast

Een plotselinge verandering in je dieet zorgt ervoor dat je voedingswaarden ook veranderen. Zeker wanneer je minder gaat eten is het belangrijk om te checken of je nog wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

2. Je plotselinge aanhoudende symptomen hebt

Als je je plotseling heel moe voelt, of juist al weken spierpijn hebt zonder bepaalde aanleiding, dan kan een extra bloedwaardentest goed van pas komen. Je ziet dan gelijk of het met je bloedwaarden te maken heeft of niet.

3. Je je gezondheid wil optimaliseren met een bloedwaardentest

Als je een fanatiek sporter bent en je gezondheid graag op peil wil houden, kan een bloedonderzoek helpen om dit te optimaliseren. Je hebt op deze manier beter inzicht in je cholesterolgehalte en andere belangrijke voedingsstoffen.

4. Je de kans op ziekten wil verminderen

Als je vatbaar bent voor erfelijke ziekten, of je wil voorkomen dat je last krijgt van hart- en vaatziekten, kan een bloedwaarde onderzoek ook veel inzicht geven. Als je cholesterolgehalte dan aan de hoge kant is, weet je dat je daar beter op moet letten.

Welke bloedwaardentest moet ik gebruiken?

gezondheid controleren

Er zijn meer bloedwaardentesten dan je wellicht zou denken. Allemaal hebben ze een andere functie, maar als je je bloed laat testen kan je wel om meerdere onderzoeken tegelijk vragen. Hieronder hebben we een lijstje met de meest voorkomende bloedwaardentesten in Nederland. Je kan met de huisarts overleggen welke het beste bij je past.

  • De BSE-test. Een test waarbij je bloed onderzocht wordt op ontstekingen.
  • HB-test. Om de gezondheid van je bloed te controleren en te checken of je mogelijk bloedarmoede hebt. Deze test nemen ze vaak ook af bij een bloedbank.
  • PSA-test. Deze test is voor mannen om te kijken of er afwijkingen in hun prostaat zijn.
  • RAST-test. Deze test is ontwikkeld om te kijken waar je een allergische reactie op hebt.
  • CRP-test. Deze test komt na de BSE test en stelt vast wat de ontstekingen zijn en hoe ernstig zij zijn.
  • Glucose-test. Om te controleren of de bloedsuikerspiegel in orde is. Deze test wordt veel bij diabetespatiënten gebruikt.
  • Nutriënten Check. Een test om te controleren of al je voedingswaarden nog in orde zijn.