Vroeg of laat krijgen de meeste mensen te maken met acne (ook wel acne vulgaris genoemd), puistjes en verstopte poriën. Circa 90% van de mannen en 80% van de vrouwen heeft ooit te maken gehad met acne vulgaris.

Ben je op zoek naar informatie over deze huidaandoening; bijvoorbeeld hoe je het kunt bestrijden? Lees dan snel verder. In dit artikel beschrijven wij wat acne is, hoe deze huidaandoening ontstaat en welke tips jou kunnen helpen bij het tegengaan van puistjes.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is acne?

Acne tipsDat acne een vervelende huidaandoening is, valt niet te ontkennen. Maar wat is het nu precies?

Acne is een aandoening aan de talgklieren. Beter gezegd: Het zijn verstopte talgkliertjes die ontsteken vanwege de slechte bacteriën die op de huid leven. Mensen hebben voornamelijk tijdens de puberteit te maken met deze huidaandoening.

Acne vulgaris komt meestal voor in het gezicht, maar kan ook voorkomen in de hals, in de nek en op de rug. De meeste jongeren hebben last van een milde vorm van deze huidaandoening, maar er zijn ook ernstigere vormen. De ernstige vormen kunnen littekens veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot psychologische problemen.

Hoe ontstaat acne vulgaris?

Acne vulgaris is te wijten aan hormonale veranderingen en bacteriën. Dit is het geval bij jeugdpuistjes. Talgkliertjes produceren een vetstof die talg wordt genoemd. Normaal gesproken vloeit deze talg naar buiten via de poriën. De talg zorgt voor de afvoer van huidcellen die afschilveren en het zorgt bovendien voor een vetlaagje op de huid, wat als een beschermende laag dient.

Gedurende de puberteit maken de kliertjes meer talg aan. Door de overvloedige aanmaak kan de talg niet meer naar buiten en hoopt het zich op. Daardoor raken de talgklieren verstopt. Deze ophoping wordt een mee-eter genoemd, wat uiteindelijk kan leiden tot een ontstekinkje (oftewel een puistje).

Andere factoren die meespelen bij het ontstaan van acne vulgaris, zijn onder meer:

  1. Warmte kan puistjes verergeren; vooral als het om vochtige warmte gaat.
  2. Oliën, teerproducten, vetten, wassen en cosmetica.
  3. Bepaalde geneesmiddelen. Denk daarbij aan halogenen, steroïden, cyclosporine of lithium.
  4. Wrijving (bijvoorbeeld vanwege scheren).
  5. Het gebruik van middelen met androgenen. Deze worden bijvoorbeeld door bodybuilders gebruikt.
  6. Een vitamine A tekort kan puistjes veroorzaken.

Nu je weet hoe acne vulgaris kan ontstaan, gaan we onderstaand in op een aantal tips en weetjes ter behandeling van deze huidaandoening.

4 acne tips ter behandeling van deze huidaandoening

Tips acne bestrijdenDe meeste mensen met acne en puistjes willen actie ondernemen tegen deze huidaandoening. Maar wat valt er zoal te doen tegen acne?

Puistjes kun je op allerlei manieren bestrijden. Voor iedereen geldt wel dat hij of zij min of meer een eigen acne behandeling heeft. Dat wil zeggen: Niet ieder product of iedere methode helpt bij iedereen even goed.

Ook is het belangrijk om te weten dat je niet op korte termijn direct van je (lichte) acne af bent. Het duurt in de meeste gevallen een aantal maanden voordat je resultaat ziet.

1. Supplementen tegen acne en puistjes

Allereerst zijn er bepaalde supplementen die kunnen helpen bij het verminderen en het voorkomen van pukkeltjes. Zo kun je acne vulgaris met vitaminen en mineralen tegengaan. Daarbij kun je denken aan zink supplementen, vitamine C preparaten en vitamine D pillen.

Mensen die last van puistjes hebben, zijn doorgaans gebaat bij supplementen tegen acne wanneer zij één of meerdere voedingsstoftekorten hebben. Sommige voedingsstoftekorten kunnen immers leiden tot huidklachten, waaronder puistjes en verstopte poriën.

2. Antibiotica tegen acne

Daarnaast zijn er verschillende antibiotica tegen acne, welke alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Het ene antibioticum schijnt beter te werken tegen huidproblemen zoals puistjes dan het andere. Enkele bekende antibiotica die acne vulgaris bestrijden, zijn doxycycline en minocycline.

Deze antibioticasoorten gaan acne-bacteriën tegen, waardoor dergelijke huidklachten afnemen of zelfs verdwijnen. Vaak is het effect echter tijdelijk van aard. Wanneer er gestopt wordt met een antibioticumkuur, dan kunnen huidproblemen zoals puistjes weer terugkomen.

3. Een goede hygiëne is belangrijk

Goede hygiëne tegen puistjesDoor jezelf goed te verzorgen, bijvoorbeeld met een serum met vitamine C, kun je de kans op acne verkleinen.

Was dagelijks je gezicht en lichaam en zorg voor een goede hygiëne. Niet veel mensen weten dat je ook puistjes kan krijgen wanneer je jouw huid te vaak wast.

Je huid raakt geïrriteerd wanneer het te vaak in contact komt met warm water en veel zeep. Hierdoor ontstaan er onzuiverheden en heb je kans dat er pukkeltjes ontstaat. Overigens kun je ook acne krijgen als je jouw gezicht dagelijks op een goede manier wast. Een goede hygiëne is dus niet voor iedereen dé oplossing tegen puistjes.

4. Geen puistjes uitknijpen

De fout die de meeste mensen maken, is het uitknijpen van hun puistjes. De puistjes kunnen hierdoor gaan ontsteken. Door de ontsteking kunnen de bacteriën zich gaan verspreiden, waardoor er op meerdere plekken acne kan ontstaan. Uitknijpen kan bovendien tot littekens leiden.

Wanneer naar de huisarts?

Als je acne hebt, dan is het niet perse noodzakelijk om naar de huisarts te gaan. In medisch opzicht is deze aandoening aan de huid namelijk niet ernstig.

Wanneer je merkt dat er door de huidklachten veel littekens ontstaan, dan kun je jouw huisarts bezoeken. Dat geldt ook als je er veel hinder van ondervindt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld erg onzeker voelen door acne en andere huidproblemen.

Als je geneesmiddelen tegen puistjes wilt gebruiken, dan kunt je jezelf het beste eerst laten adviseren door een huisarts, drogist of dermatoloog.