De feiten

de kou ziek maken

Deze waarheden rondom de kou kunnen je helpen de juiste beslissing te maken wanneer je naar buiten gaat. Neem ze dus niet met een korrel zout, maar juist als goed advies.

1. Eten en drinken beïnvloedt je lichaamstemperatuur

Warm eten en drinken zorgt ervoor dat de kerntemperatuur van je lichaam hoger wordt. Er stroomt meer bloed naar je ledematen, waardoor je het minder snel koud krijgt. Ook na het eten blijft je lichaam nog langer warm doordat je bezig bent met het verteren van je voeding. Alcohol werkt echter averechts. Je lichaam reageert hierdoor minder goed op kou, ondanks dat je er wel last van kan krijgen, wat erg gevaarlijk is.

2. Slanke mensen en vrouwen hebben meer last van kou

Mensen die meer vet bij zich dragen, krijgen het minder snel koud. Dit komt doordat vet warmte beter vasthoud. In theorie zit er vrij weinig verschil in warmte tussen mannen en vrouwen, maar vrouwen geven eerder aan het koud te hebben. Dit komt vermoedelijk door de menstruatiecyclus. Vlak na de eisprong zal een vrouw het dan ook warmer hebben dan daarvoor.

3. Het hoofd verliest de meeste warmte

Dit is niet 100% een feit, maar ook geen fabel. Wanneer je je namelijk helemaal inpakt om naar buiten te gaan, inclusief het hoofd, dan zal je hoofd niet veel warmte verliezen. Wanneer je hoofd echter minder goed bedekt is dan de rest van je lichaam, dan verlies je wel sneller warmte. Het is dus volledig afhankelijk van hoe je je aankleed.

Fabels over de kou

warme kleding goede isolatie

Deze uitspraken bevatten geen of weinig waarheid en kan je dus altijd nemen met een korreltje zout. We leggen je uit waarom het fabels zijn en welke informatie wel klopt. Het is namelijk belangrijk om goed geïnformeerd de deur uit te gaan zodat je geen kou vat. Lees ze daarom goed door.

4. Rillen en klappertanden heeft geen functie voor het lichaam

In de kou zorgt het lichaam ervoor dat de meeste warmte naar je hersenen en hart gaan. Om warmte op te wekken voor de rest van het lichaam, kan je gaan klappertanden of rillen. Wanneer je dit doet, maken je spieren allemaal kleine bewegingen die ervoor zorgen dat je warmte opwekt. Het heeft dus wel degelijk een functie: het houdt je warm.

5. Zorg voor weinig verschil tussen buiten en binnen

Dit is een fabel omdat je het zowel binnen als buiten koud kan hebben. Zeker wanneer je het binnen koud hebt, zal je het daarna ook buiten koud hebben. Het helpt daarom om je binnen al warm aan te kleden zodat je meer warmte vasthoudt, dan heb je buiten minder kans om het koud te krijgen.

6. Je kan je het beste warm aankleden wanneer je buiten gaat sporten

Ons lichaam isoleert ons op basis van inspanning. Wanneer je sport, krijg je het vanuit je lichaam al warm. Het is juist beter om je niet te dik aan te kleden als je gaat sporten, want dan is de kans groter dat je gaat zweten. Zweet zorgt ervoor dat je lichaam koel blijft, en dat is niet nodig in de winter. Wat wel belangrijk is, is dat je na het sporten je snel warm aankleed zodat je niet teveel warmte verliest.

7. Vaseline helpt tegen de kou

Vaseline houdt vocht vast in je huid, waardoor je deze niet kan uitstoten. Al dit vocht loopt de kans om te bevriezen wanneer je je in de kou bevindt. Daarom is het juist beter om je niet helemaal met vaseline in te smeren. Een beetje op je lippen of neus tegen een gescheurde huid kan natuurlijk geen kwaad.

8. Sokken houden je warmer in bed

Het klopt dat je kerntemperatuur daalt tijdens het slapen, maar je huid wordt juist warmer. Voor veel mensen is het comfortabel om in slaap te vallen wanneer ze warme handen en voeten hebben, maar dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit van het slapen en je gemiddelde temperatuur. Als je veel last hebt van koude voeten, kunnen sokken helpen om je makkelijker in slaap te laten vallen, maar ze hebben geen effect op je temperatuur.

Bronnen: Nu.nl en NCBI